søndag den 8. september 2013

Mit Doily lampe projekt


Jeg har, som mange andre, set billeder af doily lamper på Pinterest.
Jeg synes de er vanvittigt smukke og nu kom endelig tiden hvor jeg fik lavet mig en.
Jer der følger med på instagram har fulgt lidt med allerede :). Du kan finde mig under navnet @pusttilmaelkeboetten.

Vi er flyttet til ny lejlighed her hen over sommeren. En ægte gammel københavnerlejlighed i to etager med stuk i loftet og skæve gulve. Jeg ELSKER den og en doily lampe ville passe perfekt ind over spisebordet.
Så jeg måtte igang.

Har samlet doilys ind fra flere steder. Både herhjemme og i sverige. Man skal bruge flere end man regner med. Jeg tror jeg har brugt omkring 40 stykker i varierende størrelse til denne lampe.

Købte en stor ballon på 40 cm i diameter og tapetklister.
Jeg startede med at dyppe doily´sne i tapetklisteret så de var gennemblødte. Herefter lagde jeg dem op på den oppustede ballon. De glider ikke af men klistrer sig ret godt fast.
Jeg fandt ud af, at det er ret vigtigt at de overlapper hinanden. Gerne ca. 3 cm for de stores vedkommende. Det giver en mere stabil lampe.

I første omgang lod jeg den hænge i stuen et døgns tid, men utålmodigheden kom over mig og jeg fik pillet for meget ved ballonen så den sprang. Og ak, den var slet ikke tør indeni, kun uden på.
Lampen fik førstehjælp ved at puste en ny ballon op forsigtigt inden i lampen. Jeg lavede en ny omgang tapetklister og fik klistret det hele sammen igen, plus tilføjet nogle små doilys der hvor hullet havde været for stort mellem de store.
Jeg penslede denne gang tapetklisteret på (før havde jeg bare brugt det der sad på dem fra de blev dyppet) og der hvor doily´sne overlappede hinanden fik de et tykt lag.
Hvis jeg skal lave en lampe mere på et tidspunkt, vil jeg helt sikkert give lampen dette 2. lag også. Det gjorde en stor forskel på hvor stabil lampen bliver.

Denne gang hang jeg lampen ud på badeværelset og satte vores ventilator derud og tændte den, så der var god rotation i luften.

Efter at have hængt derude en hel dag lod jeg den hænge inde i stuen i ca. 1.5 døgn mere.
Og der var heller ingen problemer da jeg med spænding sprængte ballonen - denne gang med vilje ;).
Min lampe stod fin og hel tilbage uden ballon i. Pyyh!


Så var der blot tilbage at købe en fatning. Jeg valgte selv en helt almindelig neutral en med hvid ledning.
Man kan jo få dem med neonledning, hvis man er til det :).

Herhjemme brugte vi en smule ståltråd til at få lampen til at sidde fast på ledningen.
Vikles lidt rundt om ledningen og klemmes fast. Derefter udvalgte vi to steder hvor lampen var godt stivet af. Jeg har men vilje taget de tykkeste doilys og sat øverst på ballonen, men tanke på at de skal kunne holde til den smule vægt lampen har.
Ståltråden stukket igennem , bukket om og snoet et par gange om sig selv. Voila!


Hvis man hænger sin lampe tæt på væggen, reflekterer den de smukkeste mønstre ud på væggen.
Her har vi kun svage aftegninger på væggen, da lampen hænger omkring 2 meter fra væggen.

Du kan jo også lave en lampe i alle størrelser og faconer. Jeg har også set nogen der klistrer doilys uden på rispapirslamper.
Mulighederne er mange og det er helt sikkert ikke den sidste doily lampe jeg har lavet :-D.


11 kommentarer:

 1. Hvor er den FIN! Jeg har selv en del mellemlægsservietter på lager, som skal leges med på de mørke aftener - og din lampe er bestemt god inspiration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja du må da igang med, at lege :). Og tak :).

   Slet
 2. Sikke en sjov idé. Det sætter jeg på listen over ting jeg nok skal have lavet selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gør endelig det. Lampen er både ok nem og sjov, at lave :).

   Slet
 3. Ej hvor fint! Vi trænger sådan til en ny lampe over spisebordet, og den her er jo forholdsvis billig, hvis man ellers kan få skaffet de så dimser... Men tænker nok min mand vil hade den... :-)
  KH Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Min mand synes faktisk den er ret fin. Den er ikke overvældende eller prangende, men hænger fint der med sine mønstre.

   Og takker :).

   Kh,
   Synne

   Slet
 4. Nøj hvor er den fin, det projekt må jeg også i gang med til min kommende nye lejlighed :) men de doilies kan for godt være lavet af papir eller skal det helst være de hæklede? Og hvor finder man lige sådan nogle henne? :) mega fin lampe du har fået lavet, lækkert inspirations :) hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror sagtens man kan lave den af papir også. Især hvis du kan finde nogen med mønstre inden i, og ikke kun langs kanten.
   Jeg har købt mine doilys rundt omkring i genbrugsbutikker, loppemarkeder og så en hel bunke i en svensk antikforetning.

   Og mange tak :). Jeg nyder den også hver dag :).

   Hilsen,
   Synne

   Slet

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails